Zapraszamy do wzięcia udziału w konferencjach pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu” w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.
Operacja ma na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach tj. lubelskie, lubuskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.
Udział w konferencji pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;
- Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
- Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów
- Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów
- Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
- Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach.
- Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.
Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:
-producentów produktów tradycyjnych
-przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych
-przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury
-przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych
-przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych
-przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
-przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego
Konferencje odbędą się w następujących terminach:
- Lubelskie – w dniu 8 września 2017 w Hotelu Focus, al. Warszawska 109 w Lublinie
- Świętokrzyskie- w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22 w Busko-Zdroju
- Lubuskie- w dniu 22 września 2017 w Hotelu Willa Park Hotel, ul. Piłsudskiego 19 w Żaganiu
- Podkarpackie w dniu 29 września 2017 w Park Hotel & Wellness, ul. Paderewskiego 124a
w Rzeszowie
Program konferencji przedstawia się następująco:
Godzina | Program konferencji |
9.30-10.00 | Rejestracja uczestników |
10.00-11.15 | Rozpoczęcie konferencji; |
10.15-11.00 | Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości; |
11.00-11.45 | Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów; |
11.45-12.15 | Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego; |
12.15-12.30 | Przerwa kawowa |
12.30-13.00 | Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym; |
13.00-13.30 | Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach; |
13.30-14.00 | Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych; |
14.00-14.30 | Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków; |
14.30-15.00 | Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego; |
15.00 | Degustacja produktów tradycyjnych |
Osoby zainteresowane udziałem w konferencjach prosimy o kontakt z koordynatorem projektu; Wioletta Wilkos. Tel. 81 825 27 27, +48 608 635 477, e-mail: biuro@lgdkrasnik.pl lub ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania, tel. 68 352 41 45, e-mail: biuro@klj.org.pl
Liczba miejsc ograniczona- w każdej konferencji może brać udział maksymalnie 150 osób