Zapraszamy do udziału w konferencjach

Zapraszamy do wzięcia udziału w konferencjach pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu”   w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.

Operacja ma  na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach tj. lubelskie, lubuskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.

Udział w konferencji pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;

  1. Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
  2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów
  3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie  lokalnych produktów
  4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
  5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach.
  6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.

Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:

 -producentów produktów tradycyjnych

-przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych

-przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury

-przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych

-przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych

-przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD

-przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego

Konferencje odbędą się w następujących terminach:

  • Lubelskie – w dniu 8 września 2017 w Hotelu Focus, al. Warszawska 109 w Lublinie
  • Świętokrzyskie- w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22 w Busko-Zdroju
  • Lubuskie- w dniu 22 września 2017 w Hotelu Willa Park Hotel, ul. Piłsudskiego 19 w Żaganiu
  • Podkarpackie w dniu 29 września 2017 w Park Hotel & Wellness, ul. Paderewskiego 124a
    w Rzeszowie

Program konferencji przedstawia się następująco:

Godzina Program konferencji
 9.30-10.00 Rejestracja uczestników
10.00-11.15 Rozpoczęcie konferencji;
10.15-11.00 Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości;
11.00-11.45 Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów;
11.45-12.15 Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego;
12.15-12.30 Przerwa kawowa
12.30-13.00 Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
13.00-13.30 Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach;
13.30-14.00 Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych;
14.00-14.30 Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków;
14.30-15.00 Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego;
15.00 Degustacja produktów tradycyjnych

 

Osoby zainteresowane udziałem w konferencjach  prosimy o kontakt z koordynatorem projektu; Wioletta Wilkos. Tel. 81 825 27 27, +48 608 635 477, e-mail: biuro@lgdkrasnik.pl lub ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania, tel. 68 352 41 45, e-mail: biuro@klj.org.pl

Liczba miejsc ograniczona- w każdej konferencji może brać udział maksymalnie  150 osób

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *